NÄR EN OLYCKA NÄSTAN INTRÄFFAR
Jag bor 5 minuter i från Kan Dee Shop, om man cyklar. Så idag tänkte jag att jag skulle cykla dit med Selma. Selma skulle få springa vid sidan för första gången. (Hon är snart 6 månader gammal) De första metrerna gick åt skogen. Jag cyklade inte alls snabbt, men hon sprang helt plötsligt framför framhjulet och jag höll på att köra över henne. Mitt hjärta slog dubbelvolt och jag blev helt kallsvettig. Jag lyckades tvärbromsa precis innan hjulet skulle ha kört över henne. Jag känner mig som världens idiot. Som en djurplågare. När jag stannat cykeln går jag av och kollar så att hon är okej utan att säga något till henne. (Tyck inte synd om din hund! Undrar hur många gånger jag har hört det från min hundtränare..) Men inombords blöder du, gråter du och tycker att du världens hemskaste människa när en olycka inträffar.
 
Som tur var (Tack gode gud!) var hon helt oskadd och jag tänkte att det bästa nu är att hoppa upp på cykeln igen och bara fortsätta som vanligt. Som om ingenting har hänt. Nu gick det bättre. Det verkade som om incidenten gjorde att hon förstod att hon måste hålla avstånd från cykelhjulen. I lugn takt cyklade vi till Kan Dee Shop utan probem och jag var så stolt över min lilla pärla när vi kom fram.
 
Tänkte höra om någon har några tips till hundägare som vill cykla med sina hundar? Och vad man ska göra om hunden skäller hysteriskt när den hör någon/något i trapphuset (Vi bor i lägenhet). Jag vet att man inte ska skälla tillbaka.
 
Sofie

Vi har också en hund i ungefär samma ålder, det bästa som man kan göra ifall man bor i lägenhet och hunden börjar skälla eller gnälla är att inte ge någon uppmärksamhet alls till hunden. Vår hund skällde och gnällde de första veckorna när hon hörde någon i trapphuset eller i en annan lägenhet men hon har vant sig vid det så att säga. Dock om det låter mer än vanligt så får man väl acceptera det som hundägare.

Gällande cyklingen så kan man aldrig lita på att hunden förstår att den inte ska gå in mot hjulet. Det bästa är att träna upp det sakta. Börja med bara några meter och låt det ta tid. Det finns särskilda produkter som man kan sätta halsbandet eller kopplet i som gör att hunden inte kan springa in i hjulet, men utifrån vad jag har läst så finns det en del nackdelar med sådana också. Både med min förra hund och vår nuvarande cyklar vi enbart med att hålla kopplet i handen, men man får låta det ta tid så att säga och inte ha för bråttom.

Svar: Tack snälla för tipset! uppskattas! :)
Kan Dee - Artist & Designer

Wilma

Oj herregud de har hänt för mej med men jag han bara nudda min fina Bamse (han är en blandning av cavalier och cockerspaniel) tur att det gick så bra, selma är ju så himla söt! :)

Svar: Tack snälla, visst är hon?
Kan Dee - Artist & Designer

Aliengirl- artist & actor

Oh shit! Det var tur att hon inte kom till skada! :O

Petra

Hon är så söt! Vad är det för ras?:)

Svar: Lagotto Romagnolo :)
Kan Dee - Artist & Designer

IDA

Finns att köpa till en sån där sak man kopplar hunden i som går en bit utanför cykeln, en sådan kanske skulle fungera? annars vet jag inte ;/

Malin

Akta lille hundens ben när den är så ung fortfarande. De kan få problem med det i framtiden om man cyklar för mycket. Men då räknas nog FÖR mycket och inte typ 5 min, antar jag.
Tydligen ska man vänta 1 år eller så.. detta fick jag höra vääldigt mycket då min var liten.. hade ju ingen aning själv :)
Sen det där med cyklingen har jag själv gett upp.. så sätter min latmaska i cykelkorgen istället ;)

Hanna

Vilken tur att det gick bra! Men jag tänkte; om du vill cykla med Selma så finns det ju s.k. "Biker sets", ett koppel som du fäster i cykeln men som ser till att hunden har en viss distans till hjulen så att de varken kan springa in i eller framför hjulet. Här är ett exempel på hur de kan se ut http://djurmaxi.se/biker-set-p-2782.html
Bara ett litet tips :)

Svar: Just ja! Såna finns det ju! Kanske vore nåt det :) Tusen tack för tipset!!
Kan Dee - Artist & Designer

alice alfredsson

Jag har två hundar, en av dem skäller hela tiden om han hör något eller om han ser någon gå på gatan mittemot. Om de jag andvänder är att knäppa fingrarna samtidigt du pekar mot han och gör ett snabbt "scchhh-ljud" (som om du skulle få tyst på någon) de fungerar på min hund i alla fall, jag fick tipset när jag såg på, mannen som talar med hundar, kanske är ett program för dig?

Tusen kramar

Felicia

Hej! Jag måste bara säga att du och din blogg är helt underbara! Älskar dina kläder och är själv stolt ägare till både en Kandee tavla och ett linne.

Vad gäller cykling med hund har jag ett råd. Din hund Selma är alltså 6 månader och egentligen är det en lite för tidigt ålder för att börja cykla med en hund. Dess kropp (leder, armbågar, höfter) är oftast långt ifrån färdiväxt och är inte redo för den belastningen som cykelturer på hård asfalt ger. Jag har själv en labradortik på 3 år (som också heter Selma haha, så jag gillar ditt namnval på hunder ;)) och jag fick lära mig att cykling inte är bra för unghundar när min Selma var i den ålder din Selma är i, något som jag inte visste. Och man vill ju helst ha sin hund som en trogen kamrat i, förhoppningsvis, runt 10-12 år, och då känns det onödigt att riskera hundens hälsa bara för att man själv hade lust att cykla med den i tidig ålder :).

Det bästa är, om man verkligen vill cykla med sin hund, att börja med det tidigast när hunden är 1 år, tidigast. Hundars kroppar växer inte snabbt, ju större hund desto långsammare kroppslig utveckling, och din lagotto är inte fullt utvecklad för ens hon är kanske runt 2 år egentligen (labradorer runt 3-4 till och med). Hoppas du fått lite lärdom av det jag ville säga :). Har hört flera hundägare som begått detta misstag med cykling och belastning på deras hund och det är viktigt att man skickar vidare "budskapet" tycker jag :). Men i slutändan är det såklart upp till dig! :)

Tack för grym blogg, du inspirerar! Kram

Josefin

Precis de saker du skriver om har jag varit med om. Vad gäller cyklandet har min lilla älskling lärt sig riktigt bra nu och springer aldrig framför hjulet. Det är bara att fortsätta öva och hålla ett kort koppel.

Skällandet var jag med om när vi flyttade. Yoshi var då ca 1½ år och vi hade inte haft så mkt problem med det innan. men i i nya lägenheten har vi ett gemmensamt "kapprum" till alla lägenheter och dessutom balkongdörrar med glas ner till golvet. Detta innebar att han såg och hörde saker han inte gjort innan och i början var jag helt förkrossad. Trodde att jag aldrig skulle kunna lämna honom ensam. Men han vande sig vid att se folk gå förbi, och vad det gällde att skälla på ljuden i trapphuset så lät jag honom någon gång själv gå ut i trapphuset när det lät för att se att där inte var någon. Sedan har jag även vid tillfällen tränat honom genom att sitta i hallen, det låter i trapphuset och petat på honom och sagt nej om han låtit och gett honom godis och beröm om han varit tyst. Man kan ju alltid be någon stå utanför och rycka i ytterdörren för att få det att låta :)

malin

Vilken tur att de gick bra. Har cyklat med hund förr och bara cyklat lite långsamt med min chihuahua, de blir lite för fort för henne men hon tycker de är kul. Jag skulle cykla med henne i koppel långsamt och visa henne var hon ska gå. De är nog en fördel om hunden kan gå fot. :) Kanske var tur i oturen de som hände, då förstår hon på både din reaktion och att hon blev skrämd att där ska man inte gå. :)
Vi har samma problem med våra hundar med att dom skäller när någon knackar på eller knackar på dörren bredvid. (Tunna dörrar). Och vi vet inte ritkigt hur vi ska få dom att sluta annat än att fya dom. De är ju en vaktinstinkt som inte är så lätt att få bort alltid. :)
Väldigt söt hund du har förresten! :D

Annetta

Det finns en jättesmart lösning för att cykla med hundar. Köpte ett slags "koppel" till min hund som man fäster under cykelsadeln.
Tyckte att det var jätteobehagligt att cykla med hunden när jag var tvungen att hålla kopplet i handen samtidigt som jag styrde cykeln, då risken fanns att vovven såg nån hare eller likande och ville börja kuta iväg o därmed dra hela styret åt skogen. Så köp en sån!
den hjälper till att hålla ett säkert avstånd mellan cykeln och hunden också.
Bild fr google:
http://3.bp.blogspot.com/-AV2ovz0K_MA/TaheVrfnziI/AAAAAAAAACw/T9FflYI2CmA/s1600/1287.jpg

Elisabeth

När jag lärde min hund att jogga bredvid en cykel så började jag med att leda cykeln bredvid honom och berömma honom när han gick rätt. Sedan hoppade jag upp på cykeln och cyklade långsamt och sedan lite snabbare osv. Det viktiga är att fortsätta berömma när hunden är på rätt plats hela tiden, lite som när man tränar fot med sin hund. Nu är min hund väldigt uppmärksam för positiv uppmuntran så det kanske inte funkar lika riktigt bra med en annan hund, det handlar ju om att hitta vad som gör din hund riktigt, riktigt, glad! Men vad jag skulle säga är det viktigaste med hundar och cykling är: 1. Ta det lugnt i början (som du redan gör! :) ) och se till att cyklingen inte blir en stressig upplevelse. 2. Tvinga aldrig hunden att springa, cykla aldrig fortare än att den kan jogga bredvid. 3. Håll kopplet. Nu är min hund visserligen stor (omkring 42 kilo) men jag skulle aldrig sätta fast hunden när jag cyklar utan har alltid kopplet i handen för att kunna släppa om han drar iväg eller om något händer. Annars kanske man exempelvis ramlar, över hunden för att den inte kan springa undan för att den sitter fast.

Sedan skulle jag också säga att det är viktigt att ha kontroll över sin hund när man cyklar, så att den inte springer iväg efter en hare eller något :)

När det kommer till skällandet så finns det många olika skolor, vilka vissa (som du att döma av den här korta texten verkar föredrar att använda, vilket därmed antagligen fungerar bra för dig och Selma) säger att det bästa är att bara ignorera hunden. Här handlar det ju också om vad man har för sorts hund och hur känslig den är! Men när det kommer till skällande så brukar jag personligen gå bort till min hund och visa med kroppen och armen att han ska lämna rummet (hallen) där han skällde. På det sättet visar jag att det här är min hall, den äger jag och här accepterar jag inte skällande. Jag tar absolut inte tag i honom utan visar bara att han får inte vara här om han skäller. Vissa säger även nej när hunden skäller innan de skickar bort den men personligen tycker jag att det räcker med tystnad och pondus. Det här är hämtat mycket från folkdynamik och i min flock är ju jag ledaren. Därför har jag rätt att bestämma att det här är min hall och här skäller man inte, jag äger den, inte hunden. Det här låter säkert jättesträngt men det är så svårt att förklara i en kommentar såhär. Jag vill än en gång understryka att jag absolut inte skulle ta tag i hunden utan det handlar om den pondus och energi (hundar är ju väldigt uppmärksamma på energier) som jag utstrålar när jag säger att "det här är min hall", som får hunden att gå.

Jag skulle dock vilja understryka att jag absolut inte är någon hundtränare utan bara en hundägare med några års erfarenhet, det är inte alls säkert att mina råd fungerar för dig, för det handlar ju om att hitta just precis hur din hund lär sig, om det var min hund som skulle tränas så hade man kanske fått använda en helt annan metod! Men jag hoppas att det var till någon hjälp! Om du har fler frågor och tycker att det här verkar vara till någon hjälp så får du gärna mejla :)

Det verkar för övrigt som att det går jättebra för dig och Selma och att du gör ett jättebra jobb!

Kram!

Sanna

Hej, När jag cyklar med min "lilla" Grand Danois så har jag kort koppel och håller styret med en hand och kopplet med andra, sen korrigerar jag henne om hon kommer fr långt fram eller bak med ett lätt ryck, det tar tid i början att hitta rätt takt för att hundarna ska lära sig (min vovve var jätte rädd för cyklen i början men nu älskar hon det :) ) När min hund skäller brukar jag skramla med en tuggummiburk som jag lagt ett par stenar i, funkar varje gång (Funkar för övrigt som inkallning oxå). Tack för en bra blogg!!!

Nina

Hej Sandra!
Jag skulle vilja komma i kontakt med dig angående produkttester, maila mig gärna på nina@bbd.nu!

Tack på förhand/ Nina

Anonym

Det där med att man fullkomligt smulas sönder inombord, det stämmer ju nåt så in i helvete - det stämmar lika mycket som att man inte ska tycka synd om sin hund. Hur svårt det än är, jag tyckte du skötte det hela lysande genom att inte göra en gigantisk grej av det utan bara cykla vidare så får själv lära sig gränserna (givetvis med hjälp av dig, så att hon inte passerar en gräns alldeles för mycket).

Linda

Hej!
Vad fin hon är fin Selma!
Jag ville bara göra dig uppmärksam på att man inte rekommenderar att cykla med en hund som är under 1 år. Jag tror det beror på att kroppen inte är färdigutvecklad och att benet inte är redo för sådan motion, detta gäller inte bara cykling utan all monoton träning för hund, t ex löprundor.
Annars när det gäller cykling så ha ett ganska kort koppel så hon inte kan springa varken framåt eller bakåt i början, så kommer hon lära sig det galant.
Lycka till!

alva

min farmor har en lagotto som heter leila (brukar ofta gå ut med hennes hund) som är snart tre år och skäller så fort hon ser någon hon inte känner, hon har gått på hundkurser för att lära sig 'ignorera' folk som går förbi. där sa dom att man ska försöka avleda hunden genom att stanna och kanske klappa den eller ge den nån hundgodis eller liknande. hoppas det hjälper!
selma är verkligen jättefin! älskar lagottos (om man säger så) och skulle gärna vilja ha en egen, men så är det ju så att jag är allergisk.. :/
här är lite bilder på leila:
http://alvawidells.blogg.se/2011/june/ljuvliga-leila.html#comment

har alltid ritat och målat, här är två teckningar jag gjort om du har lust att titta: http://alvawidells.blogg.se/category/teckningar-skisser.html
dina skisser och teckningar är superfina!
kram

Svar: Jag är också pälsallergiker men Selma går utmärkt! Känner ingenting! :)
Kan Dee - Artist & Designer

Elina

Min lilla Hund skäller så fort han vet att vi ska öppna dörren, och jag puttar bara tillbaka honom eller låser in han i vardagsrummet sålänge. Men det är ett beteende som sitter fast vid honom, hoppas det går över snart. Och det med cyklen, ha ett ganska långt koppel och cykla inte för snabbt så att din hund inte galoperar typ.

Olava

Det bästa när man cyklar är helt enkelt att hålla i styret med en hand och kopplet i den andra handen. Kopplet får inte vara så långt att hunden kan springa framför cykeln och du ska hålla armen/handen utåt från kroppen och cykeln så att hunden springer en liten bit från cykeln.
Det är det stadigaste sättet och du har stor kontroll om det skulle komma något hunden vill sticka efter eller att den drar neråt i diket.
Med de grejerna(typ vajrar) man sätter i cykeln får du mindre kontroll över hunden, även om de fungerar - men då särskilt om du har en "duktig cykelhund" :)

Edith

Öva "plats" med honom. Har ni en korg som alltid står på samma plats som han får ligga i? Lär honom att när någon säger "plats" så ska han gå och lägga sig där. Nästa gång han börjar skälla (efter att han är 100% tränad i Plats) så säger ni åt honom att gå och lägga sig i korgen. Då får han annat att tänka på och måste hålla sig lugn. Det är dock väldigt viktigt att han verkligen lärt sig kommandot innan, annars kommer han att koppla ihop skällandet med kommandot.

Mimedus

gudars skymning vilken söt hund du har! :)

Marco Nobre

You should walk everyday with selma to work !!!! puss love u and selma

Anonym

Finns en jätte bra bok, problemhund och hundproblem med sndershallgren som alla borde läsa :) det står mycket tips och förebyggande träning, och riktar sig till alla inte bara till folk med "problemhundar" läser den nu under min utbildning och har lärt mig så otroligt mycket :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress