SÅ HÄR KAN EN MÅLNING BLI TILL - STEP BY STEP
Jag fotar väldigt mycket under processen av en målning. Det är alltid kul att se hur den utvecklas under vägen men också kul att ha i framtiden att gå tillbaka till. Det är oftast många steg i en målning och många olika lager. Ibland går det inte riktigt som jag tänkt och då får jag måla över och göra om. Ibland experimenterar jag mig fram med olika tekniker, former och färger och ibland kör jag fast och vet varken ut eller in, då brukar jag ta hjälp av er, mina läsare och följare genom att helt enkelt fråga om era åsikter.
 
I det här inlägget får ni följa med under processen av målningen The Golden Pineapple.
 
Vi börjar med skissen. En natt när jag försökte sova kom en bild upp i huvudet. Typ som att någon från ovan sände den till mig. Jag såg den så klart och tydligt och den var så vacker. Jag kände så starkt att det här måste jag måla. Morgonen efter försökte jag på ett ungefär att skissa ner bilden som jag såg i huvudet. Och så här blev den. Notera den lilla texten till höger om hennes huvud "I need to go wild"... 😆
 
Tyvärr hade jag ingen bild från allra första början av den här målningen, men duken var ursprungligen vit iallafall, så långt vet vi haha. Storleken är 70x120cm. Det jag började med att göra var att smeta en massa olika färger på duken. (Jag använder bara akrylfärger) Mintgrön, blått, babyrosa, orange och svart var de färger som fick pryda basen och grunden på den här målningen. Detta ser ni bättre i bilden här under ↓ Sedan har jag lämnat tomt, utan några färger alls just där jag skissat upp ansiktet. Därefter har jag som ni ser på den högra bilden börjat skugga ansiktet lite lätt med svart färg.
 
Här ser ni bättre basen och grunden med de färger som jag först smetade ut. Kroppens linjer har jag skissat dit med en vit Poscapenna. Självklart måste jag dricka en kopp kaffe under tiden jag målar. Det är det bästa som finns. Här målade jag inne i vår lägenhet då det fortfarande var lite för kyligt att stå ute på balkongen ännu. Nu har min ateljé fått flytta ut till balkongen och utsikten är helt makalös! (Och ljuset är mycket bättre!)

Ansiktet och håret har fått mer skuggningar och så har jag börjat göra hennes örhängen. Hon har också fått någon form utav blomma bakom öronen. Blommorna var helt oplanderade och helt improviserade. Jag tyckte det passade in väldigt bra i känslan/temat. Örhängena var med på skissen från början, men jag hade ingen aning om, likt resten av målningen egentligen, hur jag sedan skulle måla dem eller i vilka färgkombinationer de skulle ha. Men det visade ju sig bli rätt bra ändå!
 
Några closeup bilder på målningen so far.
 
Bakgrunden har fått lite guldiga inslag och jag har påbörjat en del på kroppen. Det blir väldigt rörigt när jag ska måla som ni ser. Jag är otroligt slarvig med mitt material, glömmer att sätta på korkar/lock och glömmer lägga penslar i vatten.. Alltså när jag väl är inne i flowet då är jag inne i flowet. Ni kan ju gissa hur många gånger jag råkat kliva på färgtub utan kork på. Prutt så har jag råkat trycka ur en hög med bajs färg på golvet med hjälp av min fot liksom.
 
Nu har jag börjat jobba vidare med kroppen och dess mönster på hennes typ "dress" (?) Men jag kommer ihåg att jag hade lite problem här för jag var inte riktigt säker på hur jag ville ha det.. Jag experimenterade och provade mig fram vilket ni kanske kan se på bilderna. Prövade först nån form utav "axelvaddar" i guld men nää, det vart ju inge bra.. Jag började även måla nån slags "Peter Pan" influerad krage men nääää det vart ju inte heller nå bra. Så ni ser ju att jag inte alltid har alla hästar hemma vet vad jag gör riktigt när jag väl målar. Men jag älskar att prova mig fram under vägen även om jag har en färdig skiss på hur jag vill att själva helheten ska se ut. Det går inte alltid som en dans på rosor när jag målar. Jag gör "fel" och jag gör misstag. Men det är så man utvecklas, lär sig och blir bättre inför nästa verk.
 
Så jag målade över axelvaddarna och den konstiga kragen med en härlig blå färg istället. Jag har också börjat göra mönster i bakgrunden med Poscapenna. Sen kan det vara så att jag helt plötsligt från ingenstans kommer på att nämen vafan munnen ser ju konstig ut!? Jag är väldigt impulsiv när jag målar ska tilläggas och det är både på gott och ont ska jag säga. Ibland blir det galet och ibland kan det bli en fullträff. Eftersom jag inte blev nöjd med munnen fick jag måla över den med vit färg och göra om den. Men skulle jag lyckas att göra en ny fin mun?
 
Jomen det gick ju ganska så bra väl? Tur! Vad mer? Håret börjar ta form och jag jobbar vidare med bakgrunden.
 
(Förlåt för en värdelös bild) Sedan var det dags att göra mina obligatoriska ringar över de blå fältet i hennes "dress". Kroppen hennes har även blivit mer definierad med vita outlines. Annanasen har även fått en guldig nyans och mönster. Bakgrunden har även fått sig mera mönster.
 
Blev sådär impulsiv igen och fick för mig att de guldiga bollarna blev lite föööör mycket till allt det andra som händer i målningen så jag kladda på lite sån där härlig blå färg igen. Fullträff! Nu börjar målningen äntligen nå sin slutliga form och jag börja känna mig klar.. Lite finslip och lite mera mönster i bakgrunden så..
 
Tadaaa!!! The Golden Pinapple är född.
 
Personligen är det här min favoritmålning av alla jag gjort. Jag älskar henne. Hon känns feminin, glad men ändå en gnutta sorgsen (Beroende på hur man tolkar det såklart), mystisk, tropisk, exotisk, bohemisk och välarbetad. Vet ni om att jag faktiskt har gömt in små ord och texter i målningen? På ett ställe så står det you are beautiful. Men bara den som köper originalet, får leta och hitta ;) Annars finns signerade konsttryck av henne i begränsad upplaga att klicka hem i min shop.
 
(När jag lägger upp bilder på min blogg så ändras färgskalorna något, jag vet inte varför det blir såhär. I min dator, tex när jag öppnar en bild i Photoshop så är färgerna mycket klarare. Här i inläggen så blir färgerna mycket mera mörkare/grumligare. Någon som vet varför?)

Till sist: Totalt tog nog målningen mig runt en vecka att göra och det här inlägget, apropå tid, tog mig ganska exakt två och en halv timme att skriva så jag hoppas veeeerkligen att ni uppskattar den här lilla inblicken i hur mitt skapande kan gå till :D Om ni gillart får ni mer än gärna trycka på GILLA knappen här under ↓ så kanske det blir flera såna hära inlägg framöver.

Kärlek till er och skapa mer ♥
Fasiken så härligt det rimmade!
Carolina

Åh, det här inlägget älskar jag! Så kul att få se hur du jobbar och väldigt inspirerande för egen del. Du är grym! Ser fram emot att fortsätta följa din utveckling framöver :) Kram

Emelie Borglin

Inte gilla... Ällskaaar!!!

Paka

Sjukt kul att se hela processen! Dina målningar är still bland dom dom mest tilltalande jag sett! 👌

Vad bekommer färgdifferansen när du tar upp bilden i PS så är det förmodligen att du har en annan färgprofil aktiverad i PS (Adobe RGB högst sannolikt) vilket generar mycket mer färger än vad en bild med sRGB kan återge!

Fotar du med mobile eller med systemkamera?
Testa att gå in under "redigera - konvertera till profil och välj sRGB för att få webbfärger. Man kan behöva dra upp färgerna lite för att få den mer likt verkligheten. Exportera sen bilden via "spara för webb" och se till att "konvertera till sRGB är iklickad" sen bör det vara mer pop i färgerna! 👏

Hoppas det hjälper! 👌
Än en gång, din konst är fantastisk! 👏🦉

/Paka

X-Chel

Helt makalöst kul att se och läsa om processen bakom konstverket "The Golden Pineapple"!! Ser fram emot alla nya inlägg, speciellt de konstrelaterade...de är verkligen pricken över i:et för mig! För övrigt så håller jag med superlativen i alla tidigare kommentarer och så vill jag få sagt att din färgkänsla är kanon - kör vidare (så det ryker) på det spåret.

EVELINA

Wow, jättesnygg! Och vad roligt att få se hela processen! :D

Anonym

Tips - http://mydesire.se/2017/june/tavling.html

molly

Det var lääängesedan jag var inne på din blogg men JÄVLAR VAD BRA DU MÅLAR KVINNA! Det är helt fantastiskt!

Svar: Tack snälla du! Välkommen tillbaka <3
kandees.com

Angelika

Åh jag blir så inspirerad att fortsätta måla själv! Man är alltid så självkritisk på sin egen förmåga men samtidigt är ju allt en lärandeprocess. Gärna fler sådana här inlägg samt tips och trix, särskilt nyfiken är jag på hur du skuggar i akryloch hur du får till håret och fransarna. Tycker det är himla svårt och du gör det så jääääkla bra! ❤️

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress