8 BILDER FRÅN IDAG

Detta blir första gången som jag testar att mobilblogga. Vi får se hur det går. Idag har det varit en helt fantastisk dag här i Västerås. Vädret, ljuset och dimman var så magiskt sagoligt att jag var tvungen att knäppa några kort från promenaden. De här korten är tagna med min mobil och sedan redigerade i en mobilapp men jag är så sugen på att lära mig fota med systemkameran. Jag har ju en enklare variant, en Canon 1000D tror jag som jag har läst ska vara rätt bra för nybörjare. Jag har försökt läsa lite om det här med bländare, och slutartid och allt vad det nu heter? Men jag fattar inte vad jag läser haha. Jag vill kunna ta riktigt bra bilder sen när vi flyttat till Portugal.

Nej hörrni det där med mobilbloggning gick inte bra alls. Det bara strular hela tiden med texten som jag skriver så jag får gå in på datorn istället. Vänta lite..

Nu är jag här igen.

Ni som kan kamerainställningar och fotografering och sånt, ge mig gärna lite education och tips är ni goa? :) Jag gillar när bakgrunden är sådär suddig och att bilderna är ljusa.. Hur gör man? Förstår att det är mer än så, att det är en hel vetenskap och att det säkert finns massa olika sätt att göra på.

 
Hoppas ni haft en underbar dag och att kvällen fortsätter lika bra. Jag ska snart ställa mig i köket och laga nån form utav soppa sen blir det en dusch och filmmys med mina käresta.
Amanda

Åh villa fantastiskt fina bilder! Älskar nysnön, vassen och ljuset du fått till😊 Jag är absolut ingen höjdare med systemkameran, men det jag lärt mig har jag provat mig fram till, tråkigt tips att ge, men samtidigt det bästa tror jag😊 Jag läste i början när jag började testa runt att slutartiden är det sista en skall ändra, för att om en meckar med det är det enkelt att bilderna blir suddiga. Ett ljusbalans, två ISO och tre slutartid brukar jag ha som regel när jag vill få till ett speciellt ljus. Hoppas det kan vara till hjälp😊

Svar: Tusen tack för dina tips! :)
Sandra Nobre

Jennifer

Det du talar om kallas för "bokeh" och skapar en oskärpa i bakgrunden till motivet. Avgörande är:

1. Storleken på kamerans sensor (bra bokeh kräver stor sensor vilket exempelvis DSLR- och kompakta systemkameror har).

2. Själva ljusstyrkan i objektivet (kallas även för bländare, för en bra bokeh effekt vill du ha en låg bländare då en hög bländare ger mer fokus åt helheten snarare än ett specifikt motiv).

3. Och slutligen det vi kallar för en låg brännvidd (bländare och brännvidd jobbar tillsammans, och är de båda låga så blir resultatet en fin oskärpa i bakgrunden).

Övriga tips: Ju närmare du kommer motivet, desto större bokeh får du. Men som sagt: sensor, bländare och brännvidd är allt du behöver tänka på. Jag vet att termerna kan vara lite svåra att förstå i början, och enkla att blanda ihop, men du lär dig! Känner du dig ambitiös så skulle jag tipsa om Scott Kelbys bokserie "Digital Fotografi"där han går igenom det mesta kring fotografering. Hoppas detta hjälpte något!

Svar: Tack tack tack för superbra tips! :)
Sandra Nobre

S

Vilka fina bilder!

Svar: Tack!
Sandra Nobre

Julia

åhh jag går andra året på medialinjen på gymnasiet och när jag började i ettan fattade jag verkligen ingenting av det med bländare, slutartid, iso osv. Min lärare gick verkligen igenom det hur många gånger som helst haha, men efter att ha fotat mer och mer släpper det och man börjar förstå hur det hänger ihop. Här är en sida vi kollade på mycket i början för att försöka förstå bättre: http://www.kamerasimulator.se/ ,hoppas det hjälper och lycka till!

Emma

Mitt absolut bästa tips är (klyschigt nog) fota fota fota! Det tog mig säkert två år innan jag och min kamera kom överens helt och hållet, och det finns dagar än i dag som vi inte går ihop.
Sen skulle jag även besöka nevnarien.se. Elin Kero är en fantastisk fotograf och har många bra inlägg om fotografering, tips och redigering. Kolla in hennes kategori "Tips". Finns en massa bra, där jag har hämtat mycket av min kunskap.
Sedan om du vill bättra dig inom redigering i photoshop så följ Phlearn (https://www.youtube.com/user/PhlearnLLC) på youtube. Dom har väldigt lätta och bra tutorials.

Lycka till i Portugal <3

Ann-Sofie

Tänkte också tipsa om Scott Kelbys böcker, dom är jättebra.
Dina bilder är verkligen fina 👍🏼

När Annie fotograferar i Kalifornien

Om du vill lära dig fotografi utan att läsa kan jag tipsa om underbara Phlearn på Youtube. Dem har allt från fototips, grundsteg och redigering. Hysteriskt rolig kille och helt klart de bästa videorna jag någonsin sett när det kommer till att lära sig foto.

Shanelle

Vilka härliga bilder! Riktigt fina :D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress