BLOCKERAD
 
Aldrig nånsin tidigare, tror jag, har jag haft SÅHÄR jäkla svårt att få ihop en enkel skiss. Jag skissar, jag suddar, jag skissar och så suddar jag igen. Det är precis som att jag glömt bort hur man gör. Alltså, vi pratar om en sketen skiss som ska vara helt prestigelös. En skiss som inte bör ta mer än 15 minuter att kladda ihop. Inte ens det klarar jag av just nu. Jag har försökt få ihop den här skissen i flera dagar nu men det slutar med att jag antingen klottrar över det lilla jag åstadkommit på pappret, eller att jag helt enkelt ger upp, lägger i från mig skissverktygen och hoppas på att det kommer en bättre dag i morgon istället. Och så kommer det en ny dag. Jag är taggad och tänker nu jäklar ska jag göra den här skissjäveln! Och så sitter jag där igen med samma problem. Jag blir oftast så mentalt slut att det slutar med att jag somnar.. Det är påfrestande. Min hjärna blir liksom trött!
 
Jag har en teori dock. Jag tror jag blivit blockerad. Efter mitt senaste konstverk som blev en solklar favorit, inte bara hos mig själv men hos många andra, har jag satt ribban högt. Jag har helt enkelt fått en sjujäkla prestationsångest. Mina rädslor att skapa ett nytt verk som inte är lika bra som TGP (The Golden Pineapple) har blockerat mig. Det är så sjukt löjligt att det inte är sant! Men det är sant. Liksom.. hur ska jag nånsin kunna skapa nya verk som ligger i samma nivå som TGP? Kommer aldrig få till det som den. Inget kommer nånsin bli så bra som den. Så går tankarna.. Jag har ju alltid ställt väldigt höga krav på mig själv, kan ni då tänka er NU?! Alltså jag blir så brutalt trött på mig själv så det finns inte. 
 
Här sitter jag och kan inte få ihop en skiss till en ny målning för att jag har lyckats ge mig själv rejäl prestationsångest? Vad är det för fasoner? Hur ska jag bryta loss den här blockeringen? Hur ska jag sluta ställa så höga krav på mig själv? Hur ska jag göra för att bli mer snäll mot mig själv som "konstnär"? Hur dealar man, på riktigt nu, med prestationsångest? 
 
Jag skäms över att skriva om det för jag tycker det är så löjligt! Men jag kände att jag behövde få lufta ur mig lite.. Så ni vet vad "jag har haft för mig" den senaste veckan.. Varför det varit lite tyst här.. Pinsamt är det.. Att en sån här löjlig liten sak kan ta så mycket tid och energi från en. Att det kan få en att ramla av banan.. 
 
Att få vara "konstnär" och få måla tavlor och skapa konst är för mig det absolut bästa som finns, min absolut största passion och också mitt syre som jag behöver för att leva. Men det är också enormt påfrestande många gånger. Nästan så att jag tappar mitt syre och inte längre kan andas. Förstår ni hur jag menar? När konsten är meningen ska lyfta mig som människa kan den ibland vara så sneaky att den istället bryter ner mig. Och det här måste jag få lite bukt på känner jag innan det tar över för mycket.
 
Jag ska googla nu på "hur man hanterar prestationsångest" 😂 Kanske finner jag några användbara verktyg?
 
Jag tar annars tacksamt emot tips, råd och stöd från Er, kanske ni vet bättre än google?
 
Kan vi kramas nu? 💕
 
Evelina Östlund

Jag känner lite samma sak nu. Jag satte mig bara och började kleta färg på en duk. Utan något mål utan bara klarade. Bara för att få hålla i penseln och sätta färg på duken.

Maria

Ett tips. Jag får mycket inspiration av denna kvinna när det handlar om måleri och blockeringar och allt annat hon tar upp. https://florabowley.com/

Sandra

Kanske du ska försöka att byta miljö? Ta med några färger och en pensel ner till havet? Det kanske hjälper dig att slappna av? Hoppas verkligen att du kommer ur detta snart :) Kram!

Anna

Gör nåt annat! Läs den där boken eller se den där filmen du velat läsa i en halv evighet, börja sticka, brodera, snickra, träna, spela nåt instrument ja, vad som helst. Helst ska det vara något nytt! Då sprakar inspirationen igång igen och då borde tankarna på ditt senaste verk inte vara i fokus. Du vill ju göra ett nytt verk och inte en repris av det senaste verket och då måste du släppa det och få lite ny inspiration.

När jag själv har prestationsångest låter jag också bli att kolla på vad andra skapare har för sig för då har jag extremt lätt för att börja jämföra och klanka ner på mig själv ännu mer.

Något annat du kan göra är att tänka dig att en nära vän har exakt samma problem som du har, vad skulle du ge för råd då?

Hoppas det går över snart!

Evelina Östlund

Jag håller på med en serie inlägg om vilka bloggar jag läser och undrar om jag kan få använda några av dina bilder till länken till din blogg?

Svar: Absolut får du det! :) <3
Sandra Nobre

X-Chel

I likhet med flera av råden ifrån ovanstående kommentarer, så kommer här några länkar som jag hoppas kan ge lite hjälp på traven mot mer kreativitet och sinnesfrid (se nedan):

https://www.youtube.com/watch?v=Nm2ep5OFub4

http://www.aniawitwitzka.com/misslyckas-mer-2/

Den första länken är en YouTube-länk med en hurtfrisk jänkares råd och den andra länken är ifrån en svensk/polsk konstnärs blogg.

Lycka till med livet och det kreativa skapandet!

Sandra

Alltså åååh, jag har äntligen beställt The Carneval och jag kan knappt bärga mig tills den kommer😍😍

Svar: Åh det glädjer mig att höra! <3 Du kommer inte att bli besviken! Kramar
Sandra Nobre

Sofie

Fina du, jag känner igen mig SÅ i det du skriver. Jag är inte konstnär utan frilansande fotograf och jag har också så orimligt höga krav på mig själv. Jag är i princip aldrig nöjd och tänker att jag alltid kan göra bättre, eller att det alltid finns dom som är bättre än jag. När mina föräldrar skildes 2012 försvann min inspiration och kreativitet TOTALT. Det var sjukt läskigt, för det kändes som att en del av mig själv försvann. Nu det senaste året har inspon och kreativiteten äntligen kommit smygande igen och det är så skönt. Men jag vet precis hur det känns att stå där med kameran i handen och bara tänka "vad ska jag ens göra med den här?", och känna sig hopplös. Att sen fota det man ska ändå, men inte bli nöjd. Att lämna ifrån sig bilder som kunden älskar, men som man själv inte kan stå för (var samma i skolan, att jag aldrig blev nöjd och hade galen prestationsångest). Min sambo är frilansande concept artist och även han har såna här dagar där allt blir skit (enligt honom) och där han är frustrerad hela dagen. Tror att det blir så om man har ett så kreativt jobb där man alltid måste leverera. Stor kram till dig! <3
Oj haha, såg NU att detta inlägg är från april, men jag postar kommentaren ändå. Och du, jag tycker inte du ska skriva konstnär med ""-tecken. Du ÄR ju en konstnär Sandra! Och en väldigt duktig sådan tycker jag :-D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress