THE TOOLS
 
Här kommer ett inlägg där jag berättar lite mer om vilka material jag använder mig utav när jag tecknar. Visserligen kan det variera lite men oftast är det dessa tools som jag alltid använder. Vad jag använder för papper atm kommer i ett annat inlägg. Jag köper oftast mitt tecknings-material på artistica.nu eller på zinkvit.se. De är snabba på leverans och har ett bra kundbemötande tycker jag.
 
1. Sudd. Ett riktigt bra suddigummi är ett måste för mig. De får gärna vara så nya som möjligt så att kanterna fortfarande är raka och skarpa. Det är också viktigt att de är rena och inte smutsiga av gammal blyerts så det blir fläckar när man suddar. Visst, blyertsfläckar går ju att sudda bort men det behövs sällan om du håller dina sudd rena. Det här suddet använder jag oftast för att ta bort just blyertsfläckar runt om sjävla motivet, att det blir en del fläckar på de vita tomma ytorna är svårt för mig att undvika trots att jag alltid använder ett papper när jag ritar mellan min hand och ritpappret för att skydda motivet. (Mer om det kommer i ett annat inlägg). Då jag ofta använder mitt pekfinger för att skugga händer det att det blir lite fingeravtryck här och där, men som sagt. Fram med suddet bara! Jag använder också detta sudd för att göra skarpare kantlinjer/ytterlinjer. De bästa sudden enligt mig tycker jag är dessa från Faber Castell. Köp dessa här. De heter Radérplast.
 
2. Sminkborste. När du suddar blir det oftast små smulor av suddrester, om du borstar bort detta med din hand som i mitt fall då kan vara lite smutsigt av blyerts då jag gärna skuggar med fingrarna, kan det här vara döden för ditt verk. Du riskerar att smeta ut detaljer så använd en väldigt mjuk rougeborste/sminkborste istället. Jag klarar mig inte utan min! Dessvärre börjar den bli sliten nu så en ny måste nog införskaffas.
 
3 & 4. Stompfar. Dessa används för att skugga, vill man inte använda fingrarna till att skugga så kan man använda stompfar i olika storlekar. Jag använder mig av både stompfar, fingrar och ibland även näsduk som jag lindar runt pekfingret och skuggar med. OBS! Man kan inte vässa stompfar för att få spetsen spetsigare eller om spetsen blir sliten det ända du kan göra är att köpa nya då. Stompfarna använder jag mer för att skugga små detaljer som tex ögonen och runt om och fingrarna använder jag för att få mer mjuka övergångar, tex när jag skuggar huden i ansiktet. Här kan du köpa stompfar.
 
4 & 5. Blyertspennor. Jag har alltid använt mig utav Faber Castells Grafitpennor i olika hårdhet/mjukhet. Men HB och 8B är nästan de jag använder mest. HB är en ganska mjuk och ljus penna som jag brukar använda i början vid uppskissandet av ett motiv men också vid små detaljer ibland. 8B är mjuk och mörk, denna använder jag för att skapa kontraster. Om ni tar en titt på work in progress-bilden här ovan så kanske ni kan ana att jag först tecknat håret i HB för att sedan lägga in kontraster med 8B pennan ovanpå. (Observera att hela håret inte är klart än på bilden). Jag funderar däremot på att göra hennes hår ljusare i topparna, typ som en dip dye. För att få den effekten kör jag med 8B som sedan övergår jag mjukt till HB längre ner. Sämst på att förklara, men ni fattar säkert :) Du kan köpa dem online här.
 
7. Suddpenna. Åh jag älskar den här! Låt säga att du råkar göra huden för mörk i ansiktet där det egentligen skulle ha vart lite ljusare, typ som highlights. Då kan du använda den här suddpennan för att skapa just det, highlights. Med små mjuka cirkelformade rörelser, (tex vid kindben) skapar du grymma highlights och ljusa detaljer. Kolla tex även runt hennes överläppar, ser ni att det är lite ljusa higlights där? Detta är med hjälp av denna suddpenna. Och den går att vässa! :) Köp den här. (Artikelnr. P185800)
 
8 & 9. Fineliners. De här godingarna använder jag där jag vill att det ska vara svart som natten, också för att skapa kontraster. Tex, runt ögon, pupiller, ögonfransar etc. Det är bra pennor för att göra små detaljer med. Jag använder oftast storlekarna (Storleken på udden alltså) 0,2 och 0,5 men de finns från 0,1-0,8. Du kan köpa dem online här. (Scrolla lite så hittar du dem jag använder på bilden).
 
10. Tushpenna/penselpenna. Har inte riktigt hunnit använda den här så mycket än. Köpte den på prov för att testa, är nöjd hittils. Udden är lite tjockare, väldigt mjuk och påminner lite om en pensel. Jag har använt den bland annat för att skapa kontur runt hennes ögon, typ som att hon har kajal runt ögonen. Köp dem online här. (Scrolla lite så hittar du dem jag använder på bilden).
 
11. Posca Gold. Sist men inte minst tushpenna i guld. Inget jag vanligtvis använder men det gäller ju att prova sig fram och hitta nya roliga tekniker och material att använda. Den här har jag då använt för detaljerna i guld i min teckning. Dock vet jag inte om just Posca är den ultimata tushpennan för just små detaljer i guld, då udden är väldigt runt och trubbig. Men den funkar. Jag vet att det ska finnas olika storlekar på dessa Posca pennor också, så prova dig fram. Det finns säkert med bättre och spetsigare uddar. Posca är förresten såna där pennor som du måste skaka då och då för att det ska komma ut någon färg. Men var försiktig, skaka och prova på ett kladdpapper först, annars kan det komma ut för mycket färg som i sin tur kan förstöra ditt masterpiece. Den här pennan köpte jag på Panduro.
 
Frågor? Bara att fråga på :)
 
Lovisa

Åh så grym! Älskar hennes helt galna blick, det gör så mycket för hela bilden! För mig så ser hon helt drogad ut, kanske blivit ilurad droger etc. och nu "spricker" allt för henne (det där mönstret ser ut som sprickor) Åh så bra! Älskar allt!

Svar: Älskar hur du tolkar bilden! 😜👏 Tack!
SANDRA ELISABETH

Anonym

Superbra inlägg!

Linnea Stenberg

Himla intressant suddpennan lät! Ska nog införskaffas.

Svar: Ja gör det! Den är grym, älskar den 😊
SANDRA ELISABETH

Hanna

Underbart inlägg!!!!
Suddpennan ska jag definitivt köpa! Tack för att du delar med dig av dina kunskaper! Jag är inte så bra på blyerts så det är jätteroligt att få tips på hur man kan utvecklas.
Ha en härlig måndag!

Svar: ❤️❤️❤️
SANDRA ELISABETH

Hanna

Oooooo jag glömde fråga, vilken penna har du till ögonbryn Och några tips på det??

Svar: På teckningen i inlägget har jag använt HB, drar linjerna/hårstråna nerifrån och upp i en snabb rörelse 😊
SANDRA ELISABETH

Ninni

Vilket bra inlägg! :) ritar själv inte så ofta men det var många bra tips.

Louie

Tack för inlägget! Suddpennan låter intressant, ska nog köpa en sådan :)

Magda

Hej Sandra! Jag har en svår fråga till dig! Jag ritar och målar mycket och har väl gjort det så länge jag kan minnas! och har även följt dig och din konst ännu längre tror jag haha. Jag absolut älskar din stil och du är en väldigt stor inspiration för mig. Men min fråga är, Hur hittar du din egen stil? och var får du all din inspiration ifrån? För nu för tiden blir det ju väldigt lätt att man härmar andra teckningar man sett eller tröttnar fort och försöker komma på något annat annorlunda att göra. lite luddig fråga menen.
Tack för all inspiration du delar med dig av och sluta aldrig rita/blogga!

Svar: Hej och tusen tack! ❤️ Vet inte om jag kan hjälpa dig riktigt, jag gillar att skapa tjejer som ser annorlunda ut.. Jag får mkt inspiration från allt möjligt.. Svårt att säga. Sämsta svaret haha förlåt 😩
SANDRA ELISABETH

Johanna

Väldigt bra inlägg och grymt fin teckning!! Men vad har du använt för pennor till fjädrarna? :)

Svar: Tack ❤️ Först skissade jag upp fjädrarna med HB, sen är det ifyllt med 8B och fineliners.
SANDRA ELISABETH

Rebecka

Hej Sandra! Först måste jag säga att jag absolut älskar dina senaste målningar! Det skulle vara jättekul om du ville kika in på min blogg, för där har jag gjort ett inlägg ägnat åt dig! Ha det bra!

Svar: Men åh tack! Vad kul att se ❤️❤️❤️ Kärlek till dig!
SANDRA ELISABETH

Hanna

Hejsan! Köpte Faber-Castell blyertsen idag och kände stor skillnad jämfört med andra tillverkare. Blev riktigt glad!!!

Svar: Toppen! ❤️
SANDRA ELISABETH

amanda

Åh jag älskar verkligen bilden! Jag är galet intresserad av att köpa den om den finns kvar vill säga?? 😍 jag kan inte hitta din mejl genom mobilen konstigt nog? ):

Svar: Hejsan! Tack snälla fina du, så glad jag blir. Det värmer! Den finns kvar och jag säljer originalet :) Du kan maila mig på artbykandee@hotmail.com
SANDRA ELISABETH

Emma, Markersnpens.se

Hej, jag driver tillsammans med två kompisar en nystartad butik som heter Markersnpens.se. Jag ser att du använder Posca men inte har tipsar om Panduro men inte länkar. Om du vill får du gärna länka till oss, vi har Sveriges största utbud av Posca-pennor och även de bästa priserna. Just nu kör vi faktiskt även en kampnj med 20% rabatt på alla pennor (Augusti 2016).

Hoppas inte min kommentar känns för "spammig" tänker att det är info som är till gagn för dina läsare.

Med vänlig hälsning
Emma Alexandersson, Markersnpens.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress