JAG ÄLSKAR MAT

mon Dieu! Har städat och dammsugit under förmiddagen här hemma, vattnat blommorna som får vatten alldeles för sällan eftersom jag är glömsk (Men dom lever!) och så har jag gjort lunch på rawsallad och jordnötsbiffar. Nu är jag proppmätt och min rygg gör ont så ont! Dags att ta en powernap och vila ryggen lite innan jag ger mig på måleriet (håller på att göra klart några målningar som aldrig blivit klara).
 
Jag har varit rökfri i 3 månader snart. Slutat med p-piller (hormoner) och anti-depp tabletter sen 3 veckor tillbaka. Nu är jag helt pillerfri! Dessutom börjat tänka mer på vad för mat jag äter. Jag mår så mkt bättre! Känner mig gladare, piggare och mindre trött. Jag har minskat på köttkonsumtionen rejält, målet är kött max 1 gång i veckan (helst aldrig), äter mer nyttigt, mer raw, mer veganskt och mer vegitariskt. Mer naturliga ingredienser och mindre konserveringsmedel, gifter och E-ämnen, ja mindre processad mat helt enkelt. Det är läskigt hur vi bara förbiser det vi faktiskt stoppar i oss egentligen. Och hur himla lätt det är att undvika det och bara köra på naturliga råvaror.
 
Bilden
Min rawsallad (allt rått/okokat) idag bestod av på bladspenat, grönkål, morötter, blomkål, broccoli, brytbönor, lök, paprika, groddar, raddicchiosallad, champinjoner toppat med chiafrön och solrosfrön. Dressing gjord på olivolja, balsamvinäger, vitlök, senap och citron. Salt o peppar. Jordnötsbiffarna (ej med på bild) kan du också enkelt och snabbt göra själv (alltid bäst) men jag köpte mina frysta på Ica. De innehåller inget skit, bara naturliga råvaror på morötter, kikärter, jordnötter, lök, zucchini, chili, och kummin och smakar ljuvligt!
 
Är ni duktiga på mat och vad som är nyttigt/bra/dåligt? Ni får gärna kommentera! Vill lära mig meeeer! :) Eller om ni har något gott recept på vegan-mat så mottages det gärna.
 
Ps. All mat smakar så fantastiskt mkt godare när man slutar röka! Jag älskar mat!
Vendela

Ett tips jag har om en börjat äta mer vegetariskt är att tänka på att en får i en tillräckligt med fullvärdigt protein. Det är alltså skillnad på protein och protein. I många sorters bönor finns protein (vilket ju är jättebra), men man behöver även just fullvärdigt vilket bara finns i vissa bönor (t.ex. sojabönor trooor jag) och i quorn/sojafärs, bitar et.c. Chiafrön tror jag också innehåller fullvärdigt :) Så om du inte redan har koll på det så googla lite på det :)
Här är ett recept på vegansk choklad/kladdkaka! De som smakade den anade inte att den var vegansk :)

http://grasatare.blogspot.se/2008/05/saftig-vegansk-chokladkaka-med.html.

Det är dock palmolja i mjölkfritt smör... Vet inte riktigt hur illa det är, men det känns liksom omöjligt att äta helt rätt för sig själv, djuren och miljön... En gör så gott en kan :)

En annan sak som är viktigt att tänka på är att en får i sig tillräckligt med järn! Kött är ju en stor källa för järn som man då missar om man drar ner mycket på det. Finns i diverse grönskar, som spenat. Lite kenpigt det där, vissa internetkällor säger att det duger med grönsaker, andra att det är alldeles för lite... Iaf så är det viktigt att även få i sig tillräckligt med C-vitamin, eftersom kroppen behöver det för att kunna tillgodogöra sig järnet!

Komplicerade grejer det här med mat och näringsämnen, och ofta läser en saker som går helt emot varandra. Men visst är det ett intressant ämne, och kul att börja fundera mer på vad man stoppar i sig :) Krraaaoooom

Vendela

Vietnamesiska vårrullar är också GALET gott! Raw, och lätt att göra veganskt genom att ta bort räkorna som ofta är med i recept :)

ChuriChan

looks delicious :D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress